"Bardzo dobra lokalna piekarnia i cukiernia. Kolejki mieszkańców po chleb i ciasta tylko to potwierdzają." Mariusz Czepczyński
"Dobry chleb. Ciasta na wagę... No cóż, dobre, za dużo ich zjadam od nich..." Michal Prochon
"Bardzo smaczne wypieki,oraz lody rzemieślnicze" Fila
m

Wśród wielu rodzinnych cukierni na terenie kraju można znaleźć cukiernię Pana Marka Jendruszewskiego.

Cukiernię zaliczyć można do najbardziej nowoczesnych, zarówno pod względem wyposażenia zakładu produkcyjnego, produkowanego asortymentu, jak i wystroju wnętrz sklepów firmowych.

Tradycje tej cukierni sięgają roku 1982, kiedy to został otwarty pierwszy zakład produkcyjny oraz sklep Państwa Elżbiety i Marka Jendruszewskich w Pszczółkach koło Tczewa. Z czasem powierzchnia zakładu ograniczała możliwości produkcyjne. Zapadła decyzja o budowie większej pracowni cukierniczej. W roku 1992 zakład został przeniesiony do nowego obiektu w Nowym Stawie.

Hale produkcyjne ulegają ciągłej rozbudowie i modernizacji, a produkcja wyrobów wzrasta z roku na rok.

Zakład zatrudnia 48 pracowników oraz 2 uczniów pobierających praktyczną naukę zawodu. Asortyment produkowanych wyrobów w tej cukierni jest ogromny. W witrynach sklepowych można znaleźć przebogatą gamę wyrobów cukierniczych, tj. ciast, ciasteczek, tortów tradycyjnych, okolicznościowych oraz lodów wielosmakowych. Cukiernia jest największym producentem lodów tradycyjnych w powiecie Malborskim. Szczególnym powodzeniem cieszą się wielopiętrowe torty okolicznościowe na stelażach oraz torty o nietypowych kształtach, robione zależnie od fantazji klienta. Sprzedaż wyrobów odbywa się w sklepach firmowych na terenie Nowego Stawu, Malborka, Tczewa, Pszczółek, Elbląga, Gdańska, Nowego Dworu Gdańskiego i Ostródy oraz na zapotrzebowanie odbiorców hurtowych.

Właściciel cukierni, Pan Marek Jendruszewski, w trosce o podnoszenie kwalifikacji swoich cukierników, korzysta z zaproszeń na kursy i szkolenia oraz pokazy mistrzów w dziedzinie cukiernictwa, na których to pracownicy biorą czynny udział.

Dzięki szkoleniom, cukiernicy poznają najnowsze techniki i technologie produkcji, receptury, sposoby wykonania i dekorowania, co pozwala zyskać naszym wyrobom nowe walory smakowe, niezapomniany wygląd i uznanie licznych stałych klientów.

Dysponujemy także nowoczesną bazą transportową. Cukiernia posiada 10 samochodów dostawczych, wyposażonych w izotermy, które każdego dnia wyruszają w trasy, obejmujące województwo pomorskie i warmińsko-mazurskie.

Wśród naszej załogi dostrzec można pracowników, którzy są z nami od ponad 20 lat. Jednym z nich jest Pan Jarosław Szarek, który pracę w Cukierni „Jędrusz” rozpoczął w 1989 r., jeszcze w zakładzie w Pszczółkach.

Zakład wyszkolił także dziesiątki uczniów, którzy dziś swoją pracę wykonują na Pomorzu i nie tylko i są docenianymi pracownikami w branży cukierniczej.

Cukiernia nie skupia się tylko na produkcji i handlu, właściciel Pan Marek Jendruszewski ma wielkie serce, co udowadnia wspierając liczne organizacje charytatywne pomagające dzieciom i nie tylko. Zakład stale współpracuje z fundacją „Nadzieja” z Nowego Stawu, która działa na rzecz dzieci niepełnosprawnych, świadczą o tym liczne podziękowania. Rokrocznie mamy zaszczyt brać udział w Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy, gdzie licytowany jest olbrzymi tort w kształcie serca wykonany przez naszych cukierników.

Największym tortem wykonanym przez naszych mistrzów cukiernictwa, był tort o wadze ok. 50 kg zamówiony przez Urząd Miasta w Krynicy Morskiej z okazji uczczenia 5 rocznicy nadania praw miejskich.